Türk Solunun Psikolojik Analizi

Yakın tarihe Atatürk sonrasının CHP’sine, milli şef İsmet İnönü döneminden başlayarak, CHP’nin başarılarına bakacak olursak, DP’li Menderes ve AK Partili Erdoğanın eğitim, sağlık, yol, elektrik, tarımsal ve sınai üretim hacmi gibi her ikisininde on yılda başardıkları; CHP’nin 27 yılından kat kat fazladır. DP ve AK Parti halka daha yakın, halkın ihtiyaçlarına daha duyarlı olduğu için halkla kolay bütünleşmiştir.
Türkiyede çok partili siyasi hayata geçişten sonra darbeler oldu, partiler kapatıldı ve açıldı. Ama hâlâ CHP’nin ve DP’nin temsil ettiği iki ana çizgi, iki farklı modernleşme anlayışının devam ediyor olması tarihsel ve sosyolojik bir gerçeğe dayanıyor.

Hatırlanacagı gibi: 12 Eylül bütün partileri kapattı; 1992’de eski partilerin açılmasına izin veren yasa çıktı. CHP’nin açılış günü 9 Eylül gibi tarihi bir güne denk getirilerek muhteşem bir kurultayla yeniden açıldı… 9 Eylül 1922 İzmir’in kurtuluşu, 9 Eylül 1923 CHP’nin kuruluş günü!.. Baykal’ın “Gürül gürül geliyoruz” dediği ünlü kurultayı… Ardından, toplam oyları yüzde 20’yi aşan SHP ve CHP birleşti ve 95 seçimlerinde ancak yüzde 10 oy alabildi!.. Demek ki tarihsel ve sosyolojik büyüklük, her zaman siyasal büyüklük yaratmıyor!..

Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türk solu’da kan kaybetmiştir. Solun potansiyel kaybını önlemek ve toparlanmayı sağlamak adına Ecevit’in CHP dışında yeni bir sol açılımla siyasi hayatımıza taşıdığı demokratik sol kavramı beklenen toparlanmayı sağlayamadığı gibi Türk solunda oluşan kutuplaşmayı daha da derinleştirmiştir. Turk solunun oy kaybetmesinin sebebi sosyal refahı sağlayacak ekonomik proğramlara değil, siyasi ve kültürel değişime öncelik veren politaları tercih etmesindendir.

Bütün siyasi partiler demokratik rejime olan bağlılık, samimiyet ve sadakatleri ölçüsünde kişilik ve kimlik kazanırlar. Son günlerde şahidi olduğumuz hadiseler, Kılıçdaroğlunun CHP si ve solun demokrasiye olan sadakatı konusunda zihinlerde şüpheler uyandırmıştır. CHP ve Türk solu toparlanmak istiyorlarsa kitlelerin duyarlıkları konusunda ilkeli olmalı ve her şeyden önce demokrasi ve laiklik konusunda güven tazelemek zorunda olduğunun farkına varmalı ve ancak o zaman seçmenlerin teveçcühü kazanılacağını anlamalı.
Evet Türk solu iktidar olmak istiyorsa halka umut vaad eden sosyal, kültürel ve ekonomik her alanda sorunları çözecek politikalar üretemede geç kalmamalı.

M.Yazarel

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.