Muhalefetin kimyasını bozan seçim başarısı

Başkanlık sistemine doğru çıkılan yolda, mola vermek anlamına gelen, partili Cumhurbaşkanlığı modeli tutacak mı ? Bekleyip göreceğiz.
Ben demokratik rejimler içerisinde başkanlık sistemlerinin halk iradesinin tecellisi ve “eğemenlik hakkını kullanma yetkisi” anlamında en doğru model olamasıyla birlikte, siyaseti ülke menfaatlerine hizmet ettirecek en iyi formül olduğuna inanlardanım.
Partili Cumhurbaşkanına gelince,
kanuni engeller aşılmış olsa dahi, meseleyi “iktidar hırsı ve güç tutkusu” tartışmasından çıkartamadığınız müddetçe, anayasayal düzen içerisinde yasama ve yürütme ilişkilerinde sıkıntılar olacağı konusunda endişeler taşırım. Daha açık bir ifadeyle, teknokrat kılıklı bir hükümet modelinin hukuk devleti ve yöneten demokrasi anlamında, anayasal yetkiler ve kuvvetler ayrılığı prensibine dayalı ilkelerin uygulanmasında yasama ve yürütme erkler arası ilişkilerde, daha sonra bürokraside meydana gelecek sürtüşmelere kesin ve nihayi çözüm olacağına dair tereddütler taşıdığımı ifade etmek isterim…

Sistemle ilgili, sayın Kılıçdaroğlu’nun tıpkı parlementer sistemde olduğu gibi aynı partiden olan Atatürk’le – İnönü, Bayar’la – Menderes, Özal’la – Yımaz, Demirel’le – Çiller arasında geçen tartışmaların, Evren’le – Özal, Özal’la – Demirel, Sezer’le – Ecevit ve Tayyip Erdoğan arasında geçen çekişmelerden daha hafif olmadığı kanatıyla sorduğu, Cumhurbaşkanı başka bir partiden, başbakan başka bir partiden olursa yasama ve yürütme uyumunu nasıl sağlayacaksınız gibi sorgulamasını muhalefetin sistemi içine sindirememesi olarak değerlendiririm.
Yine muhalefetin sistemle ilgili, isminin partili Cumhurbaşkanlığı hükümet modeli olmasından kaynaklandığını zannettiğim, parlementer sistemlerde olduğu gibi şuur altı davranış biçimi sergilemesini izah etmekte zorlanırım. Referandumlu seçim dedikleri demokratik bir yöntemle gerçekleşen sistem değişikliğine karşı sanki devrimle değişen bir modelmiş gibi yakıp, yıkma üzerinden antidemokratik söylemleri siyası zâfiyet olarak görürüm.
Günmüzün dünyasında yöneten demokrasi anlamında, parlementer sistemlerin yetersiz kalmasına karşı pratik bir çözüm olarak gördüğüm başkanlık sistemini, demokrasinin evrimi olarak tabir ederim. Parlementer sistemden kaynaklanan siyasi krizlere çözüm bulmak anlamında, başkanlık sistemine giden yolda “ayak üstü çözüm” olarak gördüğüm partili Cumhurbaşkanlığının nihayi çözüm olmadığı düşüncemde ısrar ederken, tercihimin tam başkanlık sisteminden yana olduğunu beyan ederim.
Sonuç olarak; 24 Haziran seçim sonuçlarını yorumlamak anlamında, muhalefet nasıl olsa girdiği her seçimi Tayyip Erdoğan kazanıyor psikolojisiyle yürüttüğü seçim çalışmalarında “enkaz siyaseti” güderken, sayın Erdoğan’ın gelecekle ilgili manifesto niteliğinde 2071 hedeflerini ilan eden seçim beyannamesi, siyasi rakiplerinin “kimyasını” bozarak Erdoğan’ı başarılı kılmıştır.
mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.