Sosyal Medya ve Yazar Tosun

Enpolitik
Ana Sayfa
Kategoriler
Galeri
Video
Yazarlar
Anketler
Künye
İletişim
Üye Ol
Kapat

Metin Yazarel
metinyazarel@my.com
26 Haziran 2019 – 08:56
Sosyal Medya ve Yazar Tosun
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Okuyacağınız bu yazıyla Adem-i insanlığın bilgi, bellek ve idrakini kirleterek popülist kültürü besleyen bir tehlikeye, sosyal medya bağımlılığına karşı farkındalık oluşturulmasına katkım olsun istiyorum.

Geçen gün sosyal medya da özellikle kötü çekilmiş kıytırık bir fotoğraf paylaştım. Hatırı sayılır bir beğeni ve yorum aldı. Hollanda, Türkiye ve dünya gündemine dair fikir işçiliği ve düşünce ürünü olan yazılar’da yazıyorum. Malesef yazdığım sosyal içerikli yazıların kıytırık bir toğraf kadar kıymet-i harbiyesinin olmadığını müşâhede ettim.

Şahsen bendeniz’de bir çok kimse gibi, bu sosyal medya denen alemin, ne ayak olduğunu kestiremedim. Aklı erenler varsa, gelip izah etsin ve bizleri bilgilendirsinler.

Zaten ilk sosyal medya hesabımı açtığımda, işin başında, tâ o zaman sosyal medya ortamını umumhane yaz-boz tahtasına benzettiğimi yazmıştım. Hani eskiden millet hacetini giderirken tuvaletlerin kapısı, ya’da duvarlarına aklına eseni yazar, bir’de bunu yazan Tosun diye müstear (takma) isimle imzasını atardı. Yazar Tosun en meşhur olanıydı. Şimdinin bir çok sosyal medya platformları’da aynı yöntemlerle, nickname dedikleri sanal ve sahte isimli imzalar altılarak eskinin umumhane panosuna benzetilmekte.

Bana göre, günümüzün sosyal medya patronları, eskinin umumhane panolarını bire bir kopyalayarak dijital bir mantıkla, duvarına yaz talimatıyla malesef insanları istediği gibi yönlendiriyorlar. Tek bir farkla, popülist kültüre hizmet etsin diye bizim bildiğimiz meşhur yazar Tosun’un yerine, ne-idüğü belirsiz nickname’li (sahte isimli) yazarları meşhur ediyorlar.

Hasıl-ı, şimdilik bireysel bağımlılık tehlikesinin daha çok tartışıldığı sosyal medyanın, toplumsal tehlike boyutuna dair bilimsel verilerden mahrumuz. Konuyla ilgili mutlaka akademik düzeyde araştırmalar yapılıyordur. Fakat elimizde ki verilerle, sosyal medyanın kitle psikolojisine tesirini ölçme imkanından mahrum olduğumuz da bir vakıa (olgu).

Umulur ki kitlelere rol model olan aydınlar, sanatçı ve siyasetçiler, entel ve danteller popülizme hizmet eden sosyal medyanın tehlike boyutuna dikkat çeken farkındalık yaratırlar. Yine umulur ki, devletler, sosyal medyanın toplumsal tehlike boyutunu okullarda ders olarak okutur ve insanları bu pasif bağımlılıktan kurtulmaya teşvik ederler. Yoksa kimliksiz ve kişiliksiz, duygu ve düşünceleri kirletilmiş güdük toplumlar elde ederler ki, sanırım işte o vakit, insanlığın kıyameti olur.

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.