Güdük ve Zübük Demokrasisi.

Türkiye de çok partili siyasi hayata geçişten sonra darbeler oldu, partiler kapatıldı ve açıldı. Fakat hâlâ daha CHP ve DP’nin temsil ettiği iki ana çizgi, iki farklı modernleşme anlayışı devam ettiriliyor.

Hatırlanacagı gibi: 12 Eylül darbesi bütün partileri kapattı. 1992’de kapatılan partilerin açılmasına izin veren yasa çıktı. CHP’nin açılış günü 9 Eylül gibi tarihi bir güne denk getirildi. CHP muhteşem bir kurultayla yeniden açıldı…

9 Eylül 1922 İzmir’in kurtuluşu, 9 Eylül 1923 CHP’nin kuruluş günü! Baykal’ın kitlelere umut aşılamak için “gümbür gümbür” geliyoruz dediği o ünlü kurultay gerçekleştirildi. Ardından, toplam oyları yüzde 20’yi aşan SHP ve CHP birleşti ve 1995 seçimlerinde ancak yüzde 10 oy alabildi!

CHP hiç bir zaman tarihsel ve sosyolojik büyüklüğün, siyasal ve sayısal büyüklüğü yaratmadığının farkına varamadı.

Baykal sonrasının CHP’si “yeni bir ses, yeni bir nefes” olarak taktim ettiği Kılıçdaroglu liderliğinde girdiği seçimlerden de başarı sağlayamadı. Beklentilerin altında çıkan sonuçlar, CHP’nin “şirazesini” kaydırdı, yolunu, solunu kaybettirdi.

ABD’den icazet, Cemaat yakınlaşma ve Mustafa Sarıgül faktörü’de işe yaramadı. Muharrem İnce dışında kimse CHP’ye katma değer sağlayamadı. Tıpkı vakti zamanında yeni bir ses yeni bir nefes sloğanıyla Kemal beye bel bağlanılmasında olduğu gibi.

Bana göre başarının şartı, hangi kitleden oy almak isteniyorsa o kitlelerin duyarlıkları konusunda ilkeli olmayı gerektirir. Sağın popülist isimlerini transfer etmekle sol güçlenmez. Türk solu, her şeyden önce kendi doğal tabanına umut ve güven vermek zorunda. Ödünç alınan isimlerle seçimlere gitmek güven ve umut vaad etmez.

Öte taraftan ÎYÎ partiye gönderilen kiralık vekil olayından sonra, CHP seçmenlerin teveçcühünü kazanmak istiyorsa demokrasi konusunda güven tazelemek zorunda. Siyasi partilerin demokratik rejime olan bağlılık, samimiyet ve sadakatleri ölçüsünde kimlik ve kişilik kazandığı gerçeğinden hareket ederek alternatif ve umut olmak durumunda.

Yerel seçimlere doğru, Türk solunu temsil ettiğini söyleyen CHP’nin, İstanbul ve Ankara gibi metropollerde gösterdiği aday profillerine bakılınca zihinleri bulandıran CHP muafazakarlaşıyormu sorusunu sorarak yazımı bitirmek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun iktidar olma hırsıyla bugüne kadar yaptığı ittifaklardan iktidar ve istikrar çıkmadı. Bundan sonrası için de çıksa, çıksa “güdük ve zübük demokrasisi” çıkar diyerek, CHP tabanını partilerine sahip çıkmaya davet ediyorum.

Yozgat Çamlık Gazetesi
Ocak 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.