3. Dünya Savaşı Çıkar mı?

Tarihin en büyük diplomasi krizi Türkiye ile Rusya arasında yaşanıyor. Diplomatik kriz dünya savaşına yol açarmı bilinmez. Burnumuza gelen kan ve barut kokusunu takip ettiğimizde yolumuz mutlaka İslam coğrafyasında bir ülkeye çıkıyor. Şii İran’ın öncülüğünde, Ortadoğu mezhep kavgalarına teslim edilmek isteniyor.

Artık, 3. Dünya Savaşı çıkar mı sorusu, gülüp geçilecek cinsten basit ve komik bir soru olmaktan çıktı. İnsanlık evrensel değerlere saygı ve birlikte yaşama iradesini yitirdi. Şimdilik Doğu ve Batı ayrımı olarak tanımlanan küresel kriz, Rusların İran’ı kışkırtmasıyla mezhepsel derinlik kazanabilir. Türkiye coğrafi konumu ve kültürel akrabalık bağları nedeniyle, maalesef bu cehennemin tam da ortasında. Suriye krizi Rusların kışkırtmasıyla birlikte küresel boyut kazanarak 3. Dünya savaşının çıkmasına doğru evrilebilir. 1.Dünya savaşında olduğu gibi, Türkiye bir oldu bittiyle çıkacak savaşa müdahil olabir.

Bölgede kan ve barut kokusu üzerinden yürütülen mezhepsel ayrışmaya dayalı kutuplaştırma siyaseti, telafisi mümkün olmayan sonuçlara gebe olabilir. Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye birlikte ittifak etseler dahi Türkiyenin tavrı belirleyici olur. Dışarıdan Rusya destekli İran itilafı Esadı kullanarak, mezhepsel dengeleri alt üst ettirebilir. Selefi Araplar ile Sünni Türklerin aynı safta durmasına misilleme olarak, Şii İran’ın Hırıstiyan Ruslarla ittifak kurmasını, salt enerji politikalarıyla izah etmek eksik ve hatalı olur.

Bölgedeki Sünni Kürtlerin durumuna gelince, Sunni Kürtler her zaman olduğu gibi konjonktüre göre hareket ediyorlar. Esed rejimiyle işbirliği eden Süriye Kürtleri hariç, vaziyetleri ikircimli, arasat’ta kalmışlar görünümünde. Tarihi süreç içerisinde Mezepotamya denen bölgede dengeler nasıl değişirse değişsin, bölgenin kader ve yazgısını daima etnik ve dinsel ayrımlar tayin etmiştir.

Ortadoğunun kaderini değiştirecek olaylarda kullanılan terör örgütlerinin işledikleri vahşetleri dini referanslara, cihat gibi kavramlara dayandırması, Kuran’ın şiddeti onayladığı anlamına gelmez. Dini metinleri herkes işine geldiği gibi yorumlasa dahi Kuran şiddeti onaylamaz. Haçlı seferlerine meşruiyet kazandırmak isteyen Kilisenin Ruhban sınıfı gibi bir sınıfı islam kabul etmez. Kilise; şefkat, merhamet ve sevgi peygamberi Hz. İsanın kitabı incilde ki bazı pasajları şiddet önerir şekilde yorumlatmış olsada, İslam bu yanılğıyı kabul etmez. Semavi kitaplarda ayetler kendi kendine konuşmaz. Kutsal metinleri, konuşturan insan, yorumlayan da akıl üstü bilinçtir. Kitab-ı Mukaddesi savaşı destekleyecek şekilde yorumlatıp, Haçlı seferlerini organize ettiren bilinç, aynı yöntemlerle Cihat kavramını işleyerek, Kuranı da şiddeti destekleyen bir kitap olarak yorumlatma çabası içerisinde. İran Mollaları hariç, İslam Ulemasını ayetlerin yanlış tefsir edilmesine müsade etmez diye bilirim.

Hiç kimse Türkiyeden gönül coğrafyasında, yanıbaşında çıkan yangına duyarsız kalmasını beklemesin. Öyle bir beklenti hem tarihi gerçeklik, hem de dinin emrettiği kardeşlik duygusuyla bağdaşmaz. Bu durumda Türkiye tarihi sorumluluğunun farkında olarak hareket edip yaraları sarmalı. Türkiye’nin tavrı savaş taraftarı değil, akan kan ve gözyaşını durdurmak, mazlum ve madurların hak ve hukuklarını korumaktan yana bir tavır olmalı.

Yaklaşan yeni yıl münasebetiyle 2016 yılının tüm insanlığa huzur ve barış getirerek, hayırlara vesile olmasını diler, yeni yılınızı tebrik ederim.

Metin Yazarel

Haber Gazetesi

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.