Gıravatlı Beyzadeler

Geçtiğimiz günlerde Almelo kentinde diaspora Ermenileri tarafından dikilen sözde soykırımı anıtı gündemimize girdi. Türk toplumunun tepkisi beklentilerin aksine az katılımlı cılız bir tepki olarak gerçekleşti. Milli bir mevzuda bu kadar duyarsız kalınmasını endişe içeren vahim bir durum olarak algıladım. Gelecek nesillerimize yönelik kin ve nefret duygusu uyandırmayı amaçlayan bir iftira kampanyasına karşı gerektiği gibi toplumsal tepki veremedik. Özeleştiri olması anlamında diyorum ki ortak akıl dediğimiz milli çıkarlarımıza öncelik veren sosyal duyarlılığı harekete geçiremedik ve maalesef sınıfta kaldık. Esasen toplum mühendisliği yaparak insanımızı harekete geçirecek olan kanaat önderi Gıravatlı Beyzadelerimiz duyarsız davrandı.

Salon toplantılarında temsil ettikleri dernekler adına arz-ı endam eden Beyzadeler, protesto mitinglerinde arazi olup hak ile yeksan oldular. Protokolde yer kapmak için birbirleriyle yarış eden Gıravatlılar nedense açık alanda çekilecek fotoğraf karelerinde yer almayı tercih etmediler. Türkiye’den gelen ünlüler, bakan, milletvekili, hatta Başbakan’la çektirdiği resimlerin altına sorunlarımızı ilettik notunu düşerek mavra kesen Gıravatlı Zübükzadeler bana göre ASALA’dan korktukları için deşifre olmak istemediler.

Diğer yandan, katılımın düşük olmasını gerekçe göstererek tertip komitesini eleştirenleri de insaflı bulmam. Organizasyonda görev alanların beceri ve kabiliyetleri nisbetinde insanları duyarlı hale getirebildikleri tezine itiraz etmem. İnisiyatif alarak duyarlılık gösterenleri tebrik edip haklarını teslim etmek isterim. Yeri gelmişken gazetesinde Ermeni meselesini yazdığım için değil, sosyal sorumluluk duygusuyla hareket ettiği için Haber Gazetesi ve İbrahim Karaman’a da teşekkür ederim. Anıt dikileceği duyumunu alır almaz gecenin bir vaktinde, Haber Gazetesi’nin baskısını durduralım ricamızı geri çevirmeyen, sürmanşetten ‘haydi şimdi lobi zamanı’ diye çağrı yapanların haklarının inkar edilmesine de rıza göstermem. Huzurda, ya da dört duvar arası toplantılarda ağır abi pozlarında, olmayan güç gösterisinde bulunarak rol kesen Gıravatlı Beyzadeleri eleştirenleri de haksız bulmam. Daha ileri giderek tavır koyma adına, milli-manevi konularda duyarsız kalan sözüm ona kanaat önderi Zübükzaadelerin toplantı ve davetlerine icabet etmemeyi önerirken, resmi toplantılara çağırmamayı teklif ederim.
Hollanda’da bulunduğumuz elli yıllık toplumsal hayatımıza lobicilik açısından bakacak olursak, bir arpa boyu kadar yol alamadığımız gerçeğiyle yüzleşiriz. Lafa gelince mangalda kül bırakmaz savururuz. Beşyüzbine yaklaşan nüfusumuzla, işadamlarımızla, avukatlarımızla, gazetecilerimizle, belediye meclisi üyelerimizle, milletvekillerimizle ve de binin üzerinde STK’larımızla övünür hava atarız. Atarız atmasına da üçbuçuk Ermeni’nin elde ettiği başarıya kıskançlıkla bakarız..!

Metin Yazarel

Haber Gazetesi

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.