Anketçilerin seçim maniplasyonları
Türkiye’de ki araştırma şirketlerinin hemen hepsi tarafsızlık ilkesine göre değil de, seçimin sonucuna tesir etme amaçlı, manipülasyonlara dayalı anket sonuçları yayınlıyorlar. Hiç kimse bir önceki seçimlerde tutturamadıkları uçuk kaçık sonuçları yüzlerine vurup, hesabını sormuyor. Kendileri ise, anketlerde yanılgı payı olur mazeretiyle özür dilemek şöyle dursun, bir sonraki seçimlerde TV ekranlarında tekrardan arzı endam ediyorlar. Yine bu seçimlerde’de alışık olduğumuz üzere, ittifakların kaderine tesir edecek HDP ve İYİ partiyle alakalı abartılı sonuçlar açıklıyorlar.
Kültürel aidiyetler üzerine siyaset yapan HDP’yi anladık’ta henüz daha herhangi bir seçime girmemiş, oy oranı ve toplumsal karşılığı belli olmayan bir partiyi, İYİ Partiyi hangi gerekçelere dayanarak başarılı görülüyor bir anlam veremiyorum.
Türkiye’de İYİ partiye oy verecek kitle olarak düşündükleri sağ ve sola yatkın merkez çevrenin oy oranı 5% geçmez. Bu 5% tamı’da İYİ Partiye oy vermez. Anketçiler batı da genellikle sahil şeridinde konuşulan şehir evsanelerini anket sonucu olarak ilan ediyorlar. Niyetleri yansız ve tarafsız araştırma yapmak değil, anket yapmak için para aldıkları siyasi oluşumları memnun edecek sonuçlar ilan ederek seçmenleri manipüle etmek.
Bugüne kadar araştırma şirketleri arasında 1990’lı yıllarda Prof. Dr. E. KALAYCIOĞLU ve Doç. Dr. A. ÇARKOĞLU’nun yaptıkları gibi ciddi anlamda “Türk seçmenin sosyal tercihlerini” ölçen herhangi bir araştırma şirketine henüz rastlamadım. O münasebetle seçim öncesi anket sonuçlarını manipülasyon amaçlı olarak değerlendiririm.
Seçmen hangi sosyal tercihlere yöneliyor, öncelikleri neler? Sosyal, kültürel (HDP kültürel aidiyet siyaseti yaptığı için) ekonomik veyahut’ta iç ve dış güvenlikle ilgili sorunlar mı hangi tercihler belirleyici rol oynuyor? Kimse bilmiyor. Bana göre erken seçimin gerekçesi olarak beyan edilen beka meselesi iç ve dış güvenlik sorunu belirleyici olacaktır.
Seçmenler Tercihlerini ideolojik, yani partizanlığa göre yapacaklar ise, AK Parti 16 yıllık süreç içerisine kurumsallaştı. Sayın Erdoğan’ın kişisel oy potansiyelini hesap ederek birkaç puanlık artı-eksisi olabilir. CHP’ ve solun değişmeyen oy oranı zaten biliniyor.
MHP üzerinden İYİ partiye geçişlere gelince, MHP ideolojik bir parti. 80 Öncesi 3 milletvekiline sahip olduğu dönemlerde bile, kurulacak hükümetlerin kaderini tayin etti. Diğer taraftan iddlojik olarak Devletin bekasını ilgilendiren sorunların çözümlerinde iradesine itimat edilen bir parti olarak siyaset yürüttü. Şimdi milli güvenlikle ilgi beka sorunları yaşadığımız bu nazik dönemde, milliyetçi ülkücü geleneği temsil ettiğini beyan etmekten imtina eden ve Selahattin Demirtaş’a af isteyerek, biz merkezin oylarına talibiz diyen bir partiye (İYİ partiye) ülkücü kesimden “Kayı Boyunun” logosu (sembolü) hatırına ciddi geçişlerin olacağına ihtimal vermem.
Bana göre MHP bu seçimde Orta Anadalu ve bazı bölgelerde tahminlerin üzerinde oy alacak. Hem AK Partinin yorgun gözüken eski hamam eski tas aday listesinden memnun olmayan vilayetlerden, hem’de sayın Erdoğan’a güvenmekle birlikte, TBMM sigorta işlevini sürdürsün ve seçim ittifakı devam etsin diyen kitlelerden oy alacak. Ayrıca muhalefetin hafif meşrep halay çeken adayı sayın Muharrem İnce gibi adayları devletin saygın ve en yüksek makamına layık görmeyen kitlelerden oy alacak.
Yine bana göre HDP’nin baraj altı kalma ihtimali bıçak sırtında. Bu konuda daha çok Kürt-İslamcıların tercihleri belirleyici rol oynayacak. Her ne kadar HDP’nin İslamcısı Altan Tan Saadet partisine gitmiş olsa dahi Kürt-İslamcılar AK Partiyi tercih ederlerse, AK Parti Doğu ve Güneydoğuda 2011 sonuçlarını tutturabilir. Böylece AK Parti bölgeden 2011’deki oy oranına yakın bir yüzdeyle 20-25 milletvekili çıkartırsa HDP Baraj altı kalır, aksi taktirde barajı geçer.
Reform niteliğinde bir değişim ve dönüşümün yaşanacağı, Devlet rehabilitasyonunun gerçekleştirileceği bu seçimler, sadece siyasi istikrarı değil, sistem değişikliğini, Cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçişe’de onay verecek. O münasebetle mutlaka oylarınız kullanmayı tavsiye ederken, sandıkta tecelli edecek millet iradesine saygılı olmaya davet ederim.
Yozgat Çamlık Gazetesi
Metin Yazarel