Asala nasil PKK’ya dönüştü

Siyasi olarak Türk ve dünya kamuoyunda varlığını hissettiren sözde Ermeni Sorunu, 1970’li yıllardan itibaren yurtdışındaki Türk temsilciliklerine yönelik terör eylemlerine yönelmiştir. Gurgen (Karekin) Yanikan adlı yaşlı bir Ermeni’nin  27 Ocak 1973’de Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ile Konsolos Bahadır Demir’i katletmesiyle başlayan “Bireysel Ermeni Terörü”, 1975’den itibaren “Örgütlü Ermeni Terörü”ne dönüşmüştür.

Türkiye’nin dış temsilciliklerine yönelik Ermeni saldırıları, 1980’den sonra daha bir yoğunluk kazanmıştır. Ermeni teröristler, 21 ülkenin 38 kentinde, 39’u silahlı, 70’i bombalı, biri de işgal şeklinde olmak üzere toplam 110 terör olayı gerçekleştirmişlerdir. Bu saldırılarda 42 Türk diplomatı ile birlikte 4 yabancı hayatını kaybetmiş, 15 Türk ve 66 yabancı uyruklu şahıs da yaralanmıştır. 1984’ten sonra ise, Ermeni terörü; yerini, işbirliği içerisinde oldukları bölücü terör örgütü PKK’ya bırakmıştır.

21-28 Nisan 1980 tarihini Kızıl hafta olarak ilan eden PKK ile Ermeniler, 24 Nisan tarihini sözde Ermenilerin katledilme günü olarak birlikte anmışlardır. 8 Nisan 1980’de Lübnan’ın Sidon kentinde ortak bir basın toplantısı düzenleyen PKK ve ASALA, bu çakışlarının tepkiyle karşılanması üzerine ilişkilerini illegal alanda gizli olarak yürütme kararı almışlardır.

04 Haziran 1993’te Batı Beyrut’taki PKK merkezinde, Hınçak Partisi, ASALA ve PKK’nın katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmiş. 1984’ten sonra Türkiye’ye yönelik terör hareketlerini PKK’ya bırakan Ermeni komiteleri, PKK’nın Avrupada uyuşturucu işinde yardımcı olacağı garantisini vererek, parasal ve lojistik destek sağlamıştır.

1984’ten sonra Türklere yönelik Ermeni terörü kendiliğinden değil, Fransayla anlaşmalı olarak durdurulmuştur. 24 Eylul 1981’de Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu ve Kültür Ateşeliği’nin bulunduğu binayı işgaleden 4 Ermeni teröristi Türkiye’de tutklu bulunan 12 Ermeni mahkumun serbest bırakılarak Fransaya getirilmesi talebiyle binayı işgal edip, Fransız polisiyle pazarlığa girebilme cüretini gösterebilmişlerdir. Bu pazarlık olayı göstermiştir ki Dünyanın değişik ülkelerinde ASALA tarfından yönetilen terörist saldırıların Fransadan yönetildiği ve ASALA Fransadan beslendiğini belgelemiştir. Fransada meydana gelen, 24 Ekim 1975 Paris, 22 Aralık 1979 Paris, 4 Mart 1981 Paris, 24 Eylül 1981 Paris, 11 Temmuz 1983 Paris Orly havalanı terörist saldırıları dikkate alınırsa en çok olay Fransada meydana gelmiş olup Fransanın iç güvenliğini ilgilendiren sorun haline gelmiştir. Ayrıca yine o dönemde Fransadan siyasi sığınma talebinde bulunmuş Türk milliyetçisi gurupların kendi aralarında karşı direniş gücü oluşturmak, hatta teröre karşı terörle mukabele  edilmesini amaçlayan örgütlenmesi Fransayı huzursuz etmiştir. Söz konusu milliyetçi direniş örgütünün yanlız Ermenilere karşı değil, PKK ya karşı’da mücadeleyi amaç edindiğini çok iyi bilen Fransız istikbaratı, milliyetçi direniş örgütünün ASALA ve PKK ya yönelik bir takım olaylarını basın ve kamuoyundan gizleyerek söz konusu örgütü dağıtmak için mücadele etmiştir.

Fransa iç huzurunu bozacak olayları önlemek ve dişarıda terörizmi besleyen ülke konumundan kurtulmak için, ASALA ve PKK yı anlaştırarak Ermenilerin siyasi platformda sürdürecekleri her türlü faaliyete destek sözü vermiştir. ASALA’nın uyuşturucudan elde ettiği gelir ve parasal destek sağlayan Ermeni işadamları uyarılarak önce maddi kaynak kurutulmuş, daha sonra örgütün elebaşları uyuşturucu işinden yakalanıp hapsedilmiştir. Sanıldığı gibi Ermeni terörü siyasi amaca yöneldiği için kendiliğinden durmamıştır. Ermeni terörü tamamen Fransanın isteğiyle ve Ermenilerin tüm dünyadaki siyasi faliyetlerine saglayacağı destek sözüne binayen durmuştur. Ermeni meselesinde Fransanın takındığı tavrın altında yatan gerçek, iç huzurunu bahane ederek tarihten günümüze Ermenilere verdiği sözü yerine getirme çabasıdır.  Türkiye’ye yönelik terörist eylemleri PKK’ya bırakan Ermeni Komiteleri, sözde Soykırımı iddialarını siyasi platformda sürdürme kararı almıştır.

Metin Yazarel

Haber Gazetesi

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.