Avrupa’nın Kimlik Bunalımı

Çok değil bir kaç yıl önce, AB içinde Alman, İngiliz, Fransız, Hollandalı vs kimliklerin yok sayılamayacağı üzrinde tartışmalar  yürütülmüştü. Üst kimlik üzerinden yürütülen bu “Avrupa ulusalcılığı” tartışmaları İngiltere’nin birlikten ayrılma kararıyla sonuçlandı ve birlik için kötü örnek oldu. Fransa, Hollanda, İtalya gibi ülkelerin şimdilik ortak para birimi Euro’dan ayrılma ihtimalini gündeme getirdi. Birleşik Krallığın ayrılma kararı, AB içerisinde ulusal kimliklerin inkarının sözkonusu olamyacığı gerçeğinide kabul ettirmiş oldu.

Birlik içerisinde Avrupalılık tanımının tam anlamıyla yapılamamış olması ve birliğe üye ülkelerin üst kimlik olarak Avrupalılık tarifine sempatiyle bakmaması, AB yi ayrışma noktasına kadar taşıyacak kimlik bunalımına sürükledi. Öte taraftan etnik aidiyetler yüzünden ayrışmayı önlemek ve birliği bir arada tutmak anlamında korku temeline dayalı ürettikleri İslama fobi gibi sanal düşmanlık tezi ve kültürümüzün islamlaşmasına karşı ‘’Avrupa Ulusalcılığı’’ fikride tutmadı, aksi hale üye ülkelerin içine kapanmasına vesile olacak kültürel tartışmalara vesile oldu. Avrupa’nın şekillenmesinden sorumlu danışmanlar Bernand Lewis ve Fransanın eski Cumhurbaşkanı V. Giscard d`Estaing gibi akıl hocalarının tehlikesine işaret ettği, önümüzdeki elli yıl içerisinde kıta avrupası müslümanlaşır uyarısıda işe yaramadı.

Nufusu giderek yaşlanan Avrupa, ekonomik  rekabet gücünü kaybedince tek ve bir olma vasfınıda yitirdi. Acele ederek bünyesine aldığı doğu Avrupa ülkelerinin sebep olduğu, sosyal, kültürel, ekonomik, her alanda yığınla biriken sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldı. Sorunları çözme yeteneğini kaybeden Avrupa, ırkçı ve radikal eğilimlere yönelerek ulusal kimliklere sığınmayı, popülist siyaseti tercih etti.

Medeniyetin beşiği ve İnsan hakları konusunda en gelişmiş ülkeler olarak taktim edilen birligin lokomotif ülkeleri, kendi aralarında bile menfâta dayalı çıkar ilişkileriyle hareket ettikleri için birliğin tartışılıp sorgulanması kaçınılmaz oldu. Elbette birlik içerisindeki ilişkilerin güllük, gülüstanlık olması beklenemezdi. Fakat birliğin bu kadar çabuk dağılma sürecine gireceğini idda etmek ise, abesle iştigal etmek olurdu.

Avrupanın gelecekle ilgili endişesini anlamaya çalışırken, Avrupa tarihinin “yüz yıl” savaşları gibi, kendi din ve kültüründen olan insanlara bile tahammül edemeyen sabıkalarla dolu olduğunu hatırlatmak isterim. Avrupa laikleri ve de katoliklerinin ekonomik bahanelerle sadece müslümanları degil, Avrupa değerler sistemine ters düşmeyen kendi kültür ve medeniyetinden insalarıda ötekiler olarak görüp, ulusal çıkarları için tehdit ve tehlike unsuru olarak değerlendirdiği müddetçe, arzu edilen huzur ve güven ortamının sağlanmasının mümkün olamayacağı ve birliğin parçalanıp dağılmasının engellenemeyeceğini idda ederim.

Haber Gazetesi: 14-12-2016

M. Yazarel

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.