Holanda Kralıçesi Beatrix’ in Türkiye ziyareti.

Hollanda Kraliçesi Beatrix, Cumhurbaşkanı Sezer’in davetlisi olarak 27 Şubat-2 Mart arasında Türkiye’yi ziyaret edecek.

Hollanda Kraliyet Sarayından yapılan açıklamada, Kraliçe Beatrix’in ziyaretine, Veliaht Prens Willem Alexander ve eşi Prenses Maxima’nın da katılacağı belirtildi. Ankara’da temaslarda bulunacak olan Kraliçe ve Veliaht Prensin, proğramlarında İstanbul ve Kayseri ziyaretleri de yeralıyor.

Açıklamada, Kraliçe Beatrix’in ziyaretinin, iki ülke arasında, yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip “iyi ikili ilişkilerin”, her alanda daha da iyileşmesi ve güçlenmesine katkı sağlamasının amaçlandığı belirtilyor. Hollanda da yaşayan Türk toplumu açısındanda ilgiye mazhar olan bu ziyaretin, seçimler öncesinde yaratılan gerginliği gidereceği umulmakta. Çünkü millet vekilliği için adaylığını koyan Türk kökenli üç aday, Ermeni Soykırımını tanımadıkları için yapılan baskılar sonucu adaylıktan çekilmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Nisan 2001’de Hollanda’yı ziyaret ettiği de anımsatılan açıklamada, Türkiye’nin Hollanda için çok önemli dost ve müttefik bir ülke olduğu, Hollanda’nın AB dışındaki ülkeler arasındaki ticaretinde dördüncü sırada yer aldığı kaydedildi.

Hollanda da 22 Kasım 2006 seçimleri öncesi Türk kökenli Milet vekili Nebehat Albayrak ”Ermeni soykırımı iddalarını kabul etti-etmedi iddalarıyla yıpratılmak istenmesine rağmen, Sosyal Demokrat İşçi Partisinden üçüncü defa parlementoya girdi. Kurulacak bir hükümette önemli bir bakanlığa getirilmesine kesin gözüyle bakılan Albayrak, Devlet Sekreterliği göreviyle kabinede yeraldı. Basınının yıpratma girişimlerine ragmen, Albayrak Hollanda da bir ilki de başardı, ilk kez Türk kökenli birisi olarak, Devlet Sekreteri sıfatıyla kabinde görev aldı. Devlet Sekreterleri kabinede bakan statüsünde temsil ediliyor ve görev alanlarıyla ilgili konularda bakan yetkilerini taşıyorlar.

Kraliçe Beatrix’in Türkiye ziyareti öncesinde soykırım meselesini tekrar gündeme getiren Ermeni lobisinin, ortamı gerecek çaba içerisinde olduklarına şahit olmaktayız. Basın ve bazı millet vekillerinin desteğini alan Ermeni lobisi, Kraliçenin basın açıklamasında en azından insan haklarına atıfta bulunarak soykırımı konusuna değinmesini talep etmekteler. Monarşi geleneğinde atıfta bulunmak gibi, bir nezaketsizlik adeti olmadığını bilmekle beraber, yapılan lobi çalışmaları da küçümsenmemeli.

Şayet bir yanlışlık zuhur ederse, pembeler ülkesi Hollanda’nın tarihine, çok gerilere, sömürge dönemine, Suriname, Antillere, Endonezya’ya gitmeye gerek yok, 22 Kasım 2006 seçimlerinde Türk adaylara yapılan anti demokratik baskının hatırlatılmasının yeterli olacağı kanısındayım.

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.