Lider sultasını besleyen biat kültürü ve partiler yasası.

Türkiye de belediye başkanlıkları aday tanıtımı kampanyalarına baktığımızda, maalesef biat kültürünün de ötesinde, yalakalığın bu kadarına da yuh ve pes dedirtecek kampanyalar yürütülüyor. Adaylar kendisini ve de hizmetlerini tanıtacak yerde, “sultasına” taptırılıyor. Biz de bu yanlışları görüp, düzeltin dediğimizde, işgüzarlık ettiğimizi düşünerek, bizlere tavır koyuyor partili arkadaşlar.

Yine maalesef diyeceğim, Türkiye’nin demokratik hayatını, tek parti döneminin otoriter ve değişmez lider sultası şekillendirdi. Çok partili hayata geçişte ise, partileşme adı altında Osmanlıdan tevarüs eden merkeziyetçi geleneğe bağlı kalındı. Bireysellik reddedildi, parti içi demokrasi önemsenmedi. Kollektivist bir yaklaşımla, siyasi eğemenlere hizmet eden siyasi yapılar icat edildi. Yani yeni bir durum değil, kurucu iradenin bıraktığı kötü bir miras olarak başımıza kaldı.

Gelinen nokta da bugün hemen her kesimden demokratik sistemi özümsemiş gerçek demokratlar, parti içi demokrasinin işletilmediğinden şikayet ederler. Ama yine de, kendi siyasi kariyerlerinin liderlerin elinde olduğu mazeretiyle, lider eğemenliğine boyun eğerler. Çıkar ve kariyer için, parti içi rekabeti ve parti içi demokrasiyi feda ederler.

Türkiye çok partili hayata geçtiği günden beri, demokrasimiz darbelerle kesintiye uğratıldı. Demokratik sistemin gelişip olgunlaşmasına müsade edilmedi. Her darbe döneminde sistemin vazgeçilmezi partiler kapatıldı.

Bugüne kadar parti içi demokrasi anlamında istikrarsızlığın en önemli sebebi, darbelerin partileri kapatmasını mazeret olarak göstermek isabetli görüş olur. Çünkü darbeler hiç bir zaman partilere sağlıklı büyüme fırsatı tanımadı. O sebepten ne demokratik hayatımız, ne’de partileşme safhamız sağlıklı bir şekilde gelişemedi. Demokratik hayatımızı ve de partiler yasamızı olağanüstü hallerin diktatörleri belirledi. Ona rağmen daha demokrat ve daha çağdaş bir partiler yasası yapmaya kimse yanaşmadı.

Partiler yasasını onarmaya dair teklifimi anlamlı kılmak için, lider sultasına hizmet eden partizanlığın vahametine dikkat çekerek, şöyle bir sual yöneltip yazımı bitirmek isterim. Kendi içlerinde demokrat olmayan partilerin, ülke yönetiminde demokratik sisteme bağlılıkları ne kadar inandırıcı olur?

Yozgat Çamlık Gazetesi
Aralık 2018

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.