Ömür Denen Dünya Hayatı

Bizi burada durdurmazlar kardeşim, Rahmet-i Rahmana sevkiyat var… Aldanmakta fayda yok. Bulunduğumuz hayat gemisi ahiret limanına doğru alabildiğince hızla yol almakta. Geriye dönüp baktığımızda, göz açıp kapayıncaya kadar geçen, iki nefes arası mesafeyle sınırlı kısa bir ömür kalacak belleğimizde. Biz kimiz, nereden geldik, nereye bu gidişin sonu diye korkularımıza takılıp kaldık. Korkularımız bizi karanlığa sürükledi hepten. Karanlıkların koyusundan, zifiri karanlıktan süzülüp gelen, aydınlığın farkına bile varamaz olduk. Körmüyüz ne…? Görmüyor sadece bakıyor gibiyiz.

Üzerinde yaşadığımız evreni, teneffüs ettiğimiz havayı, yiyip, içtiğimiz her şeyi bize bedeva ikram edenin uyarılarını “vahyi-kelamı” neden umursamaz olduk. Yaratan kudretin “Biz kainatı ancak kamil insana varmak için yarattık” ayeti ile ifade ettiği kamil insan olma yolunda neden samimi olamadık. Neden, bir türlü kendimizi aşarak, insanlığımızla buluşamadık. Beceriyle yapabildiğimiz tek şey, bütün unsurları kendi adımıza, kendi çıkarlarımıza uygun düşecek şekle sokmak oldu. Bireyselliğimiz gelişti ama, kollektif ruhtan yoksun olarak, ne bilimin, ne de dinin dünyasında huzur bulmuş insanlar olamadık. Basit çıkarlar uğruna başkalarını feda eder olduk. Savaştık didişdik, çekiştik, ne adına ve niçin olduğunu bilemeden. Kimi zaman din adına, kimi zaman millet adına, kimi zamanda çıkarlarımız uğruna gözyaşı döktük, acılar çektirdik. Hürriyet, adalet gibi tüm güzellikleri sadece kendimiz için ister olduk. Benimizin peşinden koştukca koştuk, istedik, hep istedik, bir türlü doymak bilmedi kör olsı gözümüz de, gönlümüz de.

Geriye dönüşü olmayan yolda, yok olma korkusuyla içimizi kemiren bir canavar gibi gelecek tutkusunun oyuncağı olduk. Kurtuluşumuz için derin bir uykunun en derin anında, bizi çağıran bir şeyin dürtüsüyle uyanırız beklentisiyle uyudukça uyuduk. Ne bilimsel verilerin ne de “vahyi-kelamın” gösterdiği doğrultuda kaderimizi tayin edip şekillendiremedik. Varoluş gayesine uygun düşen insanlık ideali davası adına samimi çaba içerisinde olamadık. Çevremiz kirlendi, etrafımız kangölüne döndü umursamaz olduk. Top seslerine, atılan çığlıklara kulaklarımızı tıkar olduk.

İslam ve ilahi inançlara göre insanlar, hem her ânın son olduğu anlayışıyla, hem de Taoist bir ölümsüzlük inancıyla, sonsuza kadar yaşayacakmış gibi bir yaşantıya özendirilmiş olsalar bile akibetimiz belli… Bencillik ederek sımsıkı sarılmaya çalıştığımız yaşam tutkumuz dahi, sonumuza gitmekten alıkoyamayacak bizleri. Cümlemizin akibeti istikbali Ahiret denizinden kabristan limanına doğru yol almakta… Belli olmayan tek şey kimin nezaman hangi kabiristana demir atacağıdır. Bu manada peşinden koşturduğumuz ömür denen Dünya hayatının süresi: iki nefes arası mesafeyle sınırlı..! O halde bir nefes, bir adım sonrası Mahşer olan Dünya hayatı için frıldaklık etmeye değer mi ?
Metin Yazarel
Yozgat Çamlık Gazetesi

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.