Peki seçmenler ne istiyor?

Yerel seçimlere doğru siyasi aktörlerle birlikte, manipülasyoncu anketçiler de sahaya iniyorlar. Seçimlerin muhatabı yerel adaylar ise, yapacakları hizmetleri tanıtacak yerde, siyasi elitlerin, liderlerin kendilerine gösterdiği teveccühe layık olmak için gayret edeceklerini beyan etmekle yetiniyorlar.

Tâbidir ki gerdan kırarak, karnından konuşup, bol keseden atıp tutan aştırma şirketleride boş durmuyorlar. Televizyon ekranlarında yüksek perdeden mavra kesip, seçim analizi diyerek lafügüzaf edip, gevezelik yapıyorlar.

Olayların tahlilinde yandaş yorumcular ise, insanların anlayabileceği sadelikte dil ve uslup kullanmaktan ziyade, kendilerini anlaşılmaz kılan ve entellektüelizmle bağdaşmayan “Kelâm israfı” yaparak, zihinleri bulandırıp, sonuçları manipüle etmeye çalışıyorlar.

Peki vatandaş ne istiyor?
Demokratik rejimlerin vazgeçilmezi egemenlik hakkının sahibi olan vatandaş, öncelikle kendi rızasına bağlı olarak, eğemenlik hakkını kullanma yetkisi verdiği siyaset kurumunun, sandıkta tecelli eden millet iradesine saygılı olmasını istiyor. Erkler arası ilişkilerde kuvvetler ayrılığı prensibine bağlı kalarak yetki kullanımı kavgası değil, anayasal düzene karşı sorumluluk bilinciyle hareket edilmesini, bürokratik vesayete fırsat verilmemesini istiyor.

Hukuk devleti ve adaletin tecellisi anlamında, “Ergenokon ve Balyoz” gibi davalardan ders çıkartarak, yargı süreçlerinin hukuk ve adalete uygun süreçler olarak işletilmesini ve yargı da usulsüzlük yapılmamasını istiyor. Varsa suç unsuru masumiyet karinesi ihlal edilmeden üzerine gidilsin, fakat suçun ferdiliği ilkesi gözardı edilmesin istiyor.

Hukuk devleti ilkerini yıpratmak maksadıyla, hayali suç isnad edilerek, hukuka, adalete, demokratik ilke ve değerlere, parlementoya itibar kaybettirilmesin istiyor. Siyasi partilerin hangi maksatla olursa olsun, demokrasiyi tehlikeye atacak kadar başka arayışlara yönelerek, demokratik plüralizm (çoğulculuk) kültürüne uygun düşmeyen tavırlardan sakınmasını istiyor.

Vatandaş, geçmişe dönme korkusu uyandıracak her türlü tartışmadan uzak durulsun, korku imparatorluğu yaratmak isteyenlere fırsat verilmesin istiyor. Türkiye demokratik hak ve özgürlükleri kısıtlayan kötü bir imaja sahip olmasın, dış ilişkilerde ise, geçmişin çeket ilikleyen teslimiyetçi zihniyetinden farklı, dik duran, fakat diklenmeyen bir ülke olsun istiyor. Yoksulluk ve sefaletle boğuşmayan, sosyal, kültürel ve ekonomik, her alanda elde edilen kazanımlar heba edilmesin istiyor.

Hasılı bir temenniyle yazımı sonlandırmak isterim.
Yerel seçimlerde: moderniteye uygun, çağdaş kentsel dönüşüm anlayışıyla hareket eden, şehirleri köy olmaktan kurtararak şehirlilik kültürünü yerleştirecek adayların kazanmasını diler ve temenni ederim.

ENPOLİTİK
Ocak 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.