Seçim ekonomisi.

Son 16 yılın seçim grafiği ve seçim adedine bakıldığında, mevcut iktidarın 3 Kasım 2002 den bu yana, 5 genel, 3 yerel, 3 referandum, 2 Cumhurbaşkanlığı seçimi de dahil olmak üzere, toplam 13 seçimde de başarılı birşekilde güven tazelediği görülür.

Hal böyle olunca, neden’se hiç kimse hemen hemen her birbuçuk yıla denk gelen (16 bölü 13) seçim süreçleri ve seçim ekonomisinin reel ekonomiye getirdiği külfeti gündemine alıp sorgulamaz.

Seçim ekonomisi derken sadece genel bütçeden partilere ödenen hazine yardımını kast etmiyorum. Tâbî ki partilerin aldığı hazine yardımları reel ekonominin zarar hanesine yazılıyor.

Seçim kampanyaları sürecinde partilerin bağış ve sponsorluktan elde ettikleri paraların hovardaca harcanmasından da bahsetmiyorum.

Sokaklarda görüntü kirliliği yaratan afiş, flama ve bilbord’lara harcanan paraları da kast etmiyorum.

Miting alanlarında beleş dağıtılan su ve ikramlardan, üzerlerine ses düzeni kurularak, gürültü kirliliğine neden olan propoğanda araçlarından da bahsetmiyorum.

İsraf edilen kağıt’tan, kalemden, manipülasyon amaçlı anket sonuçları yayımlayan anketçilere ayrılan aslan payından, insanları “Ramazan davulu” gibi geren yandaş, ya’da yoldaş medya’ya aktarılan paralardan da bahsetmiyorum.

Miting mazeretiyle kapatılan cadde ve meydanlardan, trafiği felç eden yollardan, kirletilen sokakların temizlik maliyetinden de bahsetmiyorum.

Her seçim döneminde aday olsun olmasın, en az üç ay öncesinden, iktidar el değiştirirse korkusuyla tırsan, ya’da tasvip etmediği siyasi oteriteninin burnunu sürtme maksadıyla defteri kitabı kapatıp imza atmayan pasif direnişe geçerek devlet hizmetlerini aksatan bürokrat’tan, maliyeti hesap edilemeyen zaman kaybından bahsediyorum.

Bu manada geriye dönüşü olmayan en kıymetli hazinenin zaman mefhumu olduğu bilinciyle hareket edilerek, ertelenen, tehir edilen devlet hizmetlerinden doğan maduriyet ve maliyetleri giderecek tedbirler alınmasını öneriyorum.

Gelin seçim süreçlerini makul olan süreye sabitleyelim. Mahalli idarelerle birlikte milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hepsini tek günde, 4 ve’ya 5 yılda bir tekrarlayarak aynı gün içerisinde yapalım. Hem seçim ekonomisi külfetini azaltalım, hem de hizmetlerin devamlılığını sağlayalım.

Aralık 2018

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.