Türkçe’ye sahip çıkılmalı

Ben bir aceb ile geldim.
Kimse bilmez halim benim.
Ben söylerim ben dinlerim.
Kimse bilmez dilim benim.
Yunus Emre

Dil bilgisinin muhatabı insandır. İnsanın gereksindiği ihtiyaçlar arasında dil bilgisi en öncelikli sırayı alır. İlkel insan ilk önce dilde birlik sağladıktan sonra kavim veya kabile hayatına geçmiştir.

Fikir ve düşüncelerimizi ifade etmek ve tüm ihtiyaclarımızı karşılamak için dil bilgisinden yararlanırız. Ve hatta ”düşünürken konuştuğumuz” dil ile düşünürüz. Konuştuğumuz dili ne kadar iyi bilirsek, düşüncelerimiz o derece sağlıklı ve sağlam gelişir. Çünkü düşünce ve fikirlerin ifade edilmesinde, dilden başka bir ifade tekniği mevcut değildir. Konuştuğumuz dil, atalarımızdan bize veraset yolu ile intikal eden ve kendi kurallarına bağlı olarak gelişip yaşayan canlı bir varlıktır. Ve yine dil, insanoğlu için evrensel bir unsur olarak çiçek açan, evrensel olgunlaşmayı sağlayan en önemli araçtır.

Tatilim süresince Türkiye’de gençlerin kendi aralarında İngilizce aksanı ile Türkçe konuşma özentisine üzülerek şahit oldum ve uyarmaya çalıştım. Uyarılarımı ciddiye alan bazı gençlerden eleştiri’de aldım. Karşı eleştiri olarak, reklam panoları, mağazalar ve dükkan isimlerinin dahi yabancı dille yazılmış tabelalarını gösterdiler. Göz aşinalığı yapan tabelaları asanları uyarmamı tavsiye ettiler. Kimi gençler konuşurken ne kadar yabancı kelime kullanılır ise o kadar entel kabul edildiklerini idda ettiler. Her ne şekilde olursa olsun sonucu tahmin edilemeyecek kadar tehlikeli bir özentiydi gençlerin tutumları. Bence gençler yabancı dil bilmekle yabancı lisanı benimseyip kabullenmenin ne kadar tehlileli olacağının farkında değildiler. Tehlikeninin ciddiyetin kavrayan her kesimin, ana, baba, eğitim kurumları, medya ve her vatandaşın sorumluluk duygusuyla genclerimizi aydınlatarak dilimize sahip çikma zorunluluğu vardır. Aksi taktirde bir birimizi anlamakta güçlük ceker tartışan değil çatışan maskara bir toplum oluruz mazallah.

Yazının başında işaret ettiğim gibi, cahil olarak kabul ettiğimiz ilkel atalarımız bile, varlığın devamı ve birlikte yaşayabilmek için, öncelikle dilde birliğin sağlanmasının gerekli olduğunu kavramışlardır. Aydın ve medeni olan bizlerin görevi ilkel atalarımızdan miras kalan dilimize daha çok sahip çıkrak korumak olmalıdır.

Metin Yazarel

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.