Türkiye taşra ve varoş kültürünün etkisi altına giriyor.

Türkiye maalesef kırsal kesimlerin şehirlere göç etmesiyle birlikte, giderek taşra ve varoş kültürünün etkisi altına giriyor. Şehirler köyleşiyor. Medeniyet ve kültür gecekondulaşıyor. Modernite ve medeniyeti temsil eden şehirlilik yerine, kırsal kentler (büyük köyler) yaratılıyor.

Yüksek katlı binaların bağ ve bahçeyi andıran teraslarına süs bitkisi ve balkon çiçekleri yanında soğan, sarımsak ekilerek köy özlemi gideriliyor.

Eğer köyden şehre devam eden göç dalgasını durduracak önlemler alınmaz ise, yakın gelecekte metropol diye tabir edilen büyük şehirlerin tamamen taşra kültürünün hakimiyetine gireceği tehlikesine dikkat çekerek acilen önlem alınmasını tavsiye ederim.

Diğer taraftan, köyleşmiş metropollerde sosyal hayatın her alanında olduğu gibi dindarlık ve dini hayat adına, İslam kültürü diye medeniyeti temsil eden Medine’nin, şehirliliğin değil de, Arap çöllerinin Vahhabilik kültürünün itibar görmesini de medeniyet ve İslam kültürü adına endişe verici bir gelişme olarak gördüğümü beyan ederim.

Günümüze baktığımızda modern devlet’te siyasi katılım ve hizmet dağılımı, yerelden başlayarak genele, oradan da merkeze doğru teşkilatlanmış hiyararşik bir yapılanmayla sağlanıyor. Gelin elbirliğiyle yerel seçimleri fırsata çevirelim derim. Yerel yönetimlere talip olan adayların sadece ekonomik rant sağlayan kentsel dönüşümlerine değil, sosyal, kültürel alanda da dönüşümü sağlayacak plan ve projelerine bakarak oy verelim. Şehirleri köyleşmekten kurtaracak ve tersine göçü teşvik edecek plan ve projeye sahip olan adaylar varsa onların desteklenmesini tavsiye ederim.

Mesela tersine göçü cazib hale getirecek, “Tarım Kentleri” gibi cazibe merkezleri oluşturmayı gündemine alacak siyasi partilerin güçlenmesini isterim. Hem sosyal dönüşüm, hem de tarım ekonomisi dönüşümünü sağlayacak, kentleri fonksiyonlarına göre sınıflandıran
a-) Ekonomik fonksiyonlar: Tarım, Sanayi, Ticaret ve Turizm gibi,
b-) Kültürel fonksiyonlar: Üniversite şehirleri gibi,
c-) İdari fonksiyonlar: başkentler gibi,
milliyetçi toplum düzeni dokuz ışığı doktoriner olmaktan çıkartıp, siyasi aksiyon olarak plan ve proğramına alan partileri destekleyelim isterim.

Sizleri bilemem ama ben oyumu, partisine, pırtısına bakmadan şehirleri köyleşmekten kurtaran şehircilik anlayışıyla çalışacağına inandığım adaya verirdim.

ENPOLİTİK
Mart 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.