Seçme, Seçilme Hakkı ve Siyasi Katılım.

Bana göre demokratik rejimleri vazgeçilmez kılan en önemli unsur seçme ve seçilme hakkıdır. Siyasi katılım seçme ve seçilme haklarınızı kullanarak sağlanır. Sözkonusu haklar bir nimetse bize düşen sadece ilan edilen tarihte seçim sandığına giderek oy kullanma zahmetine katlanmak olacak.
Son zamanlarda Avrupalı Türkler olarak içerisinde yaşadığımız ülkelerde yıldırma ve baskı amaçlı politikalara muhatap olmaktayız. İnsan hakları alanında ve kazanılmış haklarımızın kaybedilmesi gibi, kaygı verici gelişmelerle karşı karşıyayız. Medya desteği sağlayan popülist siyasetçilerin yönlendirmesi ve ekonomik kriz bahanesiyle sosyal, kültürel haklarımızda radikal değişiklik sözkonusu. Resmi kurum ve kuruluşlarda, iş pazarında, okulda, sokakta var olan gizli ayrımcılık alenen desteklenir hale geldi. Ayrımcılık resmiyet kazanıp devlet politikası haline getirildi. Bütün bu istenmeyen gelişmelerin, demokrasi ve insan haklarına saygılı olduğunu bildiğimiz, Hollanda’da vuku buluyor olmasını, endişe verici bir durum olarak değerlendirebiliyorum.
Yakın tarihte dünya üzerinde, yöneten sınıfın sebep oldugu zulüm ve gözyaşlarını tecrübe ettik. Bu acıları Hollanda’da yaşamak istemiyorsak, demokratik haklarımızı kullanarak, tepki göstermek en akılcı yol olacaktır bizler için. Yeter ki bizler demokratik kurallar dışına çıkmadan, tepkimizi seçim sandıklarına yansıtarak, haklılığımızı ispat edelim. Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde olduğumuzdan daha uyanık ve daha yüksek oranda katılımla, tüm siyasilere seçim sonuçlarını değerlendirme fırsatı tanıyalım.
Yaşadığımız çağ, çevrenin, siyasetin, medyanın, hatta insan idrakının bile kirlendiği bir iklimde yaşamaya mecbur etmiştir insanlığı. Soğuk savaş sona erdi, Avrupa Birliği fiilen oluştu, taşlar yerinden oynadı ve dengeler değişti. Eğer çağı ve geleceğimizi kurtarmak istiyorsak, öncelikle kirlenmiş idraklerimizi temizlemeliyiz, ancak o zaman gerçek ve doğruyu idrak edebiliriz. Yoksa, bize verilen oyuncakla avunarak, zamanı boşa harcamış oluruz.
Hollanda’da aklı selim ve sağduyunun siyasete hakim olacağına inancımı hiç bir zaman yitirmek istemem. Temennim odur ki politikacılar huzursuzluğa sebep olan, Hollanda’nın iç ve dış itibarını zedeleyecek tavır ve davranışlardan sakınırlar. Tüm bu gelişmeler ışığında, insan hakları konusunda tarihi sabıkası bulunan Avrupa’nın azınlık ve müslümanları bir kültür ve güvenlik tehdidi olarak algılama hatasından vazgeçecekleri günleri görmek ümidiyle.

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.